Beacons, ooit van gehoord? Het zijn kleine zendertjes die via bluetooth een signaal uitzenden. Via dit signaal kunnen beacons verbinding maken met mobiele apparaten en zijn ze in staat de exacte locatie van de gebruiker te bepalen. Daarnaast kunnen ze worden gebruikt om telefoongebruikers op de hoogte te stellen van een interessante aanbieding of actie.

Een onderzoek van Google laat zien hoe snel beacons de retailwereld veranderen. Alleen al de Android toestellen vragen op dit moment meer dan 40 miljard keer per jaar om beacon gerelateerde content. Meer dan een miljoen nieuwe beacons zullen dit jaar nog worden geïnstalleerd in Amerikaanse winkels.

Proximity-technologieën, zoals beacons, kunnen een grote invloed hebben op de manier waarop verkopers omgaan met hun klanten. Een retailer wil het liefst dat zijn applicatie meteen in de winkel wordt gebruikt. Maar beacons kunnen ook ingezet worden voor het verzenden van pushberichten naar telefoons die in de buurt zijn.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat de telefoon aan de consument vraagt of hij een website wil bezoeken. De website is dan verbonden met een product in de buurt van de klant. Retailers hebben de afgelopen jaren geprobeerd beacons te combineren met app-downloads. In de praktijk was dat niet altijd even makkelijk. Beacons functioneren namelijk het beste wanneer een app is gelinkt met de verkoper die de klant kan lokaliseren. Maar het lijkt erop dat beacons een comeback beleven. Tegenwoordig kunnen beacons makkelijk en snel geïntegreerd worden in een groot aantal Google apps en -producten. Winkeliers kunnen de consument op deze manier beter bereiken.

Verkopers leggen steeds meer de focus op de het verbeteren van de klantbeleving in de winkels en consumenten zijn gewend geraakt aan online winkelen. Omdat online alles gepersonaliseerd is, kunnen winkels gespecialiseerde adviezen en aanbiedingen doen op basis van de wensen van de klant. Het was niet eenvoudig deze beleving ook in winkels te creëren. Beacons kunnen hier een grote toegevoegde waarde hebben doordat ze retailers een gedetailleerd klantbeeld kunnen bieden.

We zijn van mening dat dit ervoor zorgt dat de twijfel over deze technologie verdwijnt en beacons een belangrijke impact krijgen op de omnichannel beleving. Hoe staat u tegenover het gebruik van deze technologie en wat denkt u dat het effect zal zijn? Geef hieronder uw mening, of neem contact op via LinkedIn.